Het onderhoud van jouw Jura koffie-volautomaat

De lente is begonnen en daarmee beginnen ook veel mensen aan hun grote lenteschoonmaak. Ook jouw koffietoestel verdient wat extra aandacht en liefde. Een goed onderhoud van jouw koffietoestel betekent een lekkere koffie en verlengt de levensduur van jouw koffiemachine. Wij raden aan om bij het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing te lezen van jouw Jura koffiemachine en alleen originele Jura-onderhoudsproducten te gebruiken. Alle Jura onderhoudsproducten vind je bij De Koffieboon. Het onderhoud van jouw Jura volautomaat is kinderspel dankzij zijn elektronisch gestuurde programma’s die jou informeren wanneer het systeem gereinigd of ontkalkt moet worden. Op zoek naar specifieke informatie over jouw Jura-toestel? Met de Jura Productsupport vind je alle informatie snel terug.
Maart 19, 2021

De lente is begonnen en daarmee beginnen ook veel mensen aan hun grote lenteschoonmaak. Ook jouw koffietoestel verdient wat extra aandacht en liefde. Een goed onderhoud van jouw koffietoestel betekent een lekkere koffie en verlengt de levensduur van jouw koffiemachine.

Wij raden aan om bij het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing te lezen van jouw Jura koffiemachine en alleen originele Jura-onderhoudsproducten te gebruiken. Alle Jura onderhoudsproducten vind je bij De Koffieboon.

Het onderhoud van jouw Jura volautomaat is kinderspel dankzij zijn elektronisch gestuurde programma’s die jou informeren wanneer het systeem gereinigd of ontkalkt moet worden.
Op zoek naar specifieke informatie over jouw Jura-toestel? Met de Jura Productsupport vind je alle informatie snel terug.

Dagelijks gebruik

  • Doe nooit meer dan twee afgestreken maatschepjes gemalen koffie in de vultrechter (resp. één afgestreken maatschepje bij sommige apparaten van de ENA-serie). De vultrechter voor gemalen koffie is geen voorraadreservoir. Doe uitsluitend gemalen koffie in de vultrechter, nooit cacaopoeder, gevriesdroogde koffie of vergelijkbare koffiesurrogaten zoals cichoreikoffie.
  • Gebruik geen koffiebonen die met hulpstoffen behandeld of gekaramelliseerd zijn. Vul het bonenreservoir uitsluitend met gebrande koffiebonen zonder nabehandeling.
  • Neem het waterreservoir altijd uit het apparaat om het met vers water te vullen.
  • Leeg de koffieresidubak altijd bij een ingeschakeld apparaat. Alleen dan wordt de koffieresiduteller weer gereset.
  • Trek de restwaterbak en de koffieresidubak er niet uit zolang het apparaat "hoorbaar" in bedrijf is.

 

Jura CLARIS filter vervangen

Bij elk Jura-koffiemachine hoort een specifieke Jura Claris-waterfilter, deze zorgt ervoor dat exact de hoeveelheid water die voor een bereiding nodig is wordt gefilterd van kalk en schadelijke stoffen. Belangrijke smaakgevers zoals mineralen en fluoriden worden daarbij volledig behouden. Het ontkalken van jouw koffiemachine is dus overbodig, zolang je de Jura CLARIS filter op tijd vervangt.

CLARIS Smart is ontwikkeld voor de volgende volautomaten met het intelligente watersysteem (Intelligent Water System, I.W.S.®): Z8 / Z6 / J6 / J600 / S8 / S80 / E8 / E80 / E800 / E6 / E60 / E600 / D6 / D60 / D600 / D4 / ENA 8 / WE 6 / WE 8

 

Jura volautomaat ontkalken

Maak je geen gebruik van de filter? Dan is het nodig om jouw koffiemachine te ontkalken. Voor het ontkalken van jouw toestel heeft Jura de 2 in 1 ontkalkingstabletten

Hierbij gebeurt het ontkalkingsproces in twee fases:
Fase één: Verwijdert zorgvuldig en volledig alle kalkafzettingen in de koffie-volautomaten.
Fase twee: Verzegelt het doorloopsysteem en zorgt voor een duurzame corrosiebescherming van leidingen en thermoblok.

Hoe ontkalken:

  • Los de inhoud van een blisterverpakking (3 tabletten) op met de hieronder vermelde hoeveelheid water in een houder. Tip: als snel oplossen wenselijk is, gebruikt u het best lauw water (max. 40°C).
  • Begin met het ontkalken zoals beschreven in de bedieningshandleiding.
  • Doe het mengsel op het gewenste tijdstip – volgens de beschrijving in de bedieningshandleiding – in het waterreservoir.
  • Voor de verdere procedure volgt u de beschrijving in de bedieningshandleiding.

 

Melksysteemreiniging

De uitloop voor melkschuim wordt elke keer dat er een melkbereiding wordt gemaakt automatisch gespoeld. Daarnaast reinig je het systeem met de Jura melksysteemreiniger, welke melkvetten en eiwitten uiterst effectief verwijdert.

Jura adviseert ook om bij normaal gebruik de melkslang elke drie maanden te vervangen.

Hoe het melksysteem reinigen?

  • Doe de aanbevolen hoeveelheid reinigingsmiddel met water in het melksysteem volgens de aanwijzingen in de bedieningshandleiding van uw apparaat.
  • Begin de reinigingsprocedure zoals beschreven in de bedieningshandleiding.
  • Na afloop van de reinigingsprocedure spoelt u het apparaat door met helder water, zoals beschreven in de bedieningshandleiding

 

Jura volautomaat reinigen

Koffiebonen laten resten en koffie-oliën achter tijdens het malen/zetten. Hierdoor komen er kleine restjes achter in de zetgroep en leidingen. Om dit proper te krijgen, is het belangrijk om op tijd jouw volautomaat te reinigen. Afhankelijk van de hoeveelheid koffies en de soort bonen die je gebruikt, zal jouw Jura volautomaat om de twee tot vier weken vragen om het te reinigen. Met de Jura 2 in 1 reinigingstabletten zorg je ervoor dat de schadelijke resten worden verwijderd en de leidingen en zetgroep weer hygiënisch schoon worden.

Hoe reinigen?

  • Plaats een bakje dat groot genoeg is (ca. 0,5 liter) onder de in hoogte verstelbare koffie-uitloop.
    LET OP! Heeft jouw Jura-volautomaat een aparte uitloop voor melkbereidingen? Plaats dan ook hier een bakje onder.
  • Start de reinigingsprocedure zoals beschreven in de instructies voor gebruik van uw machine.
  • Laat een reinigingstablet in de vultrechter vallen voor voorgemalen koffie.
  • De rest van de procedure wordt beschreven in de instructies voor gebruik van uw machine.

 

← Vorige Volgende →