De branding van koffiebonen
De smaak van koffie wordt op verschillende manieren bepaald, één manier is de branding ervan. Via het branden van de koffiebonen komen de smaak en het aroma naar voren. Koffiebonen zijn groen en worden zo ook bewaard (zonder verlies van kwaliteit of smaak). Door het branden van de bonen op zeer hoge temperaturen vinden er chemische veranderingen plaats. Deze chemische veranderingen bepalen de smaak en het aroma van de koffieboon. Het branden van koffie is zowel een kunst als een echte wetenschap en vergt jaren training. Het is belangrijk dat je als deskundige koffiebrander de bonen kunt ‘lezen’, aangezien het verschil tussen een perfect gebrande koffie en een verwoeste batch een kwestie van seconden is.
Er zijn drie verschillende “basisbrandingen”: licht, medium en donker gebrand.
Licht gebrand
Deze bonen bevatten een iets hogere concentratie cafeïne. Hierbij worden de koffiebonen op een temperatuur van ongeveer 196 graden Celsius gebrand. Dit zijn de lichtbruine (kaneelachtige) bonen met een relatief droge en zure smaak. De bonen zelf zijn ook droog doordat ze niet lang genoeg werden gebrand om de olie naar het oppervlakte te laten doorbreken
Andere benamingen voor licht gebrande bonen zijn:
- Light City Roast
- Medium City Roast
- Cinnamon Roast
Medium gebrand
Hierbij worden de koffiebonen op een temperatuur van ongeveer 219 graden Celsius gebrand. Dit zijn de donkerbruine (kastanjeachtige) bonen met een uitgesproken aroma en een zoete (karamelachtige) smaak. Meestal wordt deze branding ook wel American Roast genoemd doordat De Verenigde Staten over het algemeen de voorkeur heeft aan deze branding.
Andere benamingen voor medium gebrande bonen zijn:
- City Roast
- American Roast
- Breakfast Roast
Donker gebrand
Hierbij worden de koffiebonen op een temperatuur van ongeveer 230 graden Celsius gebrand. Dit zijn de glanzende donkerbruine, bijna zwarte bonen met een olieachtig oppervlak en een pittige en lekker krachtige smaak.
Andere benamingen voor donker gebrande bonen zijn:
- High Roast
- Continental Roast
- New Orleans Roast
- European Roast
- Espresso Roast
- Viennese Roast
- Italian Roast
- French Roast