Hoe worden deca koffiebonen gemaakt ?
Deca koffie
Wie koffie nog steeds associeert met cafeïne, heeft veel kans om bedrogen uit te komen. De markt van cafeïnevrije koffies wordt immers groter en groter, aangezien steeds meer mensen - om wat voor reden dan ook - kiezen voor een kopje deca als alternatief. Hoe deze lekkere koffie gemaakt wordt en wat de eventuele voordelen zijn, kan je lezen in dit blogbericht.
Hoe maakt men deca-koffie?
Om tot een lekker kopje cafeïnevrije koffie te komen, zijn er verschillende methoden. De meesten hebben één constante, namelijk dat het processen zijn die bijna allemaal voor het roosteren van de bonen moeten plaatsvinden. Er bestaat immers niet zoiets als een “cafeïnevrije koffieboon” - we moeten zelf de cafeïne uit de bonen elimineren om het door ons gewenste kopje te kunnen zetten.
Vaak worden met dit doel koffiebonen geweekt in water waar koolzuur of een andere stof, zoals dichloormethaan (of DCM) - een organisch oplosmiddel dat de cafeïne erg snel bindt - aan toegevoegd is. De koolzuurbubbels nemen dan de cafeïne op, waardoor de koffieboon plots cafeïnevrij is. Het nadeel aan deze methode is helaas dat niet enkel de cafeïne, maar ook de smaakelementen geëlimineerd worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: men haalt het water door een speciale koolstoffilter. Deze zorgt er voor dat de cafeïne uit de koffiebonen wordt gehaald, terwijl de smaakelementen wél bewaard blijven. Na het weghalen van de cafeïne wordt het water verdampt en krijgen de gedroogde bonen hun typische smaak terug.
Het is duidelijk dat deze methode eerder omslachtig te noemen is. Gelukkig is er ook een andere, eenvoudigere methode in opkomst. Hiervoor is de hulp nodig van een ander natuurlijk product, namelijk fruit - en beter gezegd: ethylacetaat, een stof die uit fruit gewonnen wordt. Deze stof wordt toegevoegd aan het water dat gebruikt wordt om de koffiebonen te weken. Het acetaat neemt vervolgens de cafeïne op, zonder hierbij de smaakelementen te verstoren. Tenslotte wordt het mengsel verhit, waarbij het acetaat samen met de cafeïne verdampt.
Maar… is dat dan wel gezond?
Al die onbekende stoffen die gebruikt worden om koffie de decafeïneren doen natuurlijk meteen her en der alarmbellen rinkelen. Zo zou cafeïnevrije koffie kankerverwekkend zijn. Hebben we reden tot ongerustheid?
Stoffen zoals DCM duiken met de regelmaat van de klok op in het nieuws. Er wordt dan gezegd dat chronische blootstelling aan koolwaterstof (de categorie waar DCM toe behoort) kankerverwekkend is. Echter, het oplosmiddel komt nooit in contact met de koffiebonen zelf, maar enkel met de waterige oplossing waarin de cafeïne wordt opgelost. Het verwijderen van de cafeïne gebeurt steeds voor het brandingsproces. Na de behandeling met DCM worden de geweekte bonen gespoeld en gestoomd aan een temperatuur van ongeveer 40° C, om eventuele resten van DCM te verwijderen. Daarna worden de bonen nog gedroogd, gekoeld met koude lucht en op gebruikelijke wijze gebrand, gemalen en naar wens verpakt. Gedecafeïneerde bonen mogen immers geen resten van het oplosmiddel bevatten - en hier wordt streng op toegekeken. Er is dus geen enkele reden tot ongerustheid.
Is cafeïnevrije koffie gezonder dan gewone koffie?
Een andere hardnekkige roddel is dat cafeïnevrije koffie gezonder zou zijn dan gewone koffie. Eerst en vooral: cafeïnevrije koffie is in principe niet volledig cafeïnevrij. Volgens de Europese wetgeving mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen maximum 0,1 procent cafeïne - of 2 tot 4 milligram cafeïne per kopje - bevatten. Een “gewone” kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Het gehalte in de deca is dus te verwaarlozen.
Voor matige koffiegebruikers - 3 à 4 koppen per dag - valt er sowieso niets te vrezen: deze kunnen in principe geen kwaad. Echter, gevoelige personen die jarenlang 4 of meer koppen per dag drinken, kunnen op termijn wel een lichte verhoging van de bloeddruk ervaren. Daarom is het voor mensen die van nature al een hogere bloeddruk hebben veiliger om een cafeïnevrije variant te drinken.
Laat je dus niet beïnvloeden en geniet van je kopje koffie zoals jij het zelf verkiest!