Kunnen koffiebonen worden ingevroren?

Bij de zoektocht naar het langst en het best bewaren van jouw verse koffiebonen heb je waarschijnlijk al eens met de gedachte gespeeld om koffiebonen in te vriezen. Maar is dit überhaupt mogelijk?
Januari 13, 2022

Bij de zoektocht naar het langst en het best bewaren van jouw verse koffiebonen heb je waarschijnlijk al eens met de gedachte gespeeld om koffiebonen in te vriezen. Maar is dit überhaupt mogelijk?

Koffie is een hygroscopische substantie wat wilt zeggen dat ze vocht en verschillende ongewenste aroma’s absorbeert. Hierdoor hebben factoren zoals zuurstof, vochtigheid, temperatuur en licht invloed op de koffiebonen. Zo zorgt vb. een verhoging van de temperatuur met 10°C voor een verdubbeling van het vrijgeven van koolstofdioxide uit koffie.

Rekening houdend met alle factoren (zoals de toegang van lucht en de vochtigheid te beperken) kan koffie dus inderdaad ingevroren worden. Zo zal het bewaren van koffie in een thuisvriezer bij -18°C ervoor zorgen dat er een 12 keer langzamere afgifte van CO2 is. Hierdoor kan je je koffie dus langer vers houden. Daarnaast zijn er enkele onderzoeken die suggereren dat door koffie te malen direct nadat het uit de vriezer is gehaald, we betere maalparameters krijgen (kleinere koffiedeeltjes, terwijl ze strakker worden verdeeld), en dus potentieel meer gelijkmatige en hogere extractie (vooral in het geval van espresso)

Maar hoe vries je koffie exact in?

Om ervoor te zorgen dat de koffie goed wordt ingevroren, moet je rekening houden met zuurstof, vochtigheid en temperatuur.

Heb je meerdere pakjes van 250gram gekocht en wil je deze voor een lange tijd bewaren? Dan kan je best het pakje in een speciale folieverpakking steken en via een voedsel verpakkingsmachine het pak vacuüm trekken. Hierdoor zorg je ervoor dat er een minimale invloed is van vocht en zuurstof. In de vriezer steek je dit pak dan achterin de lade die je het minst gebruikt. Wanneer het tijd is om de verpakking te openen, haal je deze een nacht op voorhand eruit en laat je hem op kamertemperatuur komen. Daarna veeg je de buitenste zak eerst af met een stuk keukenrol en gebruik je hem als een vers gekocht pakje koffie.

Heb je geen vacuümverpakker? Dan probeer je de verpakking zo leeg mogelijk te laten lopen. Vervolgens sluit je het ventiel af met een goed stuk plakband, doe je het in een plastic zak en bind je het goed vast. Hierna behandel je het pak koffie zoals hierboven beschreven om in te vriezen en te ontdooien.

Sommigen vriezen hun koffie liever in specifieke porties in. Het voordeel hiervan is dat je de koffiebonen niet hoeft te ontdooien, maar meteen in de molen kan plaatsen. Nadeel is dat de koffiecondities niet optimaal zijn, zuurstof en vochtigheid zullen immers een grotere impact hebben op de versheid. Belangrijk is om de porties zo snel mogelijk na het kopen van de koffie in te vriezen en ze net voor het brouwen uit te halen. Maal de koffie meteen nadat je hem uit de vriezer hebt gehaald. Je kan gebruik maken van kleine zakjes en een vacuümverpakkingsmachine of kleine potjes van 50-60ml.

← Vorige Volgende →