Welke koffie drink je het best als je een gevoelige maag hebt?

Heb je na het drinken van koffie last van je maag? Maar wil je jouw geliefd kopje koffie niet laten staan? Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last kan krijgen van jouw spijsvertering na het drinken van koffie. Hieronder vind je drie mogelijke oorzaken en oplossingen.
Mei 20, 2021

Heb je na het drinken van koffie last van je maag? Maar wil je jouw geliefd kopje koffie niet laten staan? Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last kan krijgen van jouw spijsvertering na het drinken van koffie. Hieronder vind je drie mogelijke oorzaken en oplossingen.

Koffie drinken op een lege maag
Veel mensen drinken koffie meteen na het opstaan. Hierdoor kunnen de cafeïne, zuur, oliën en aroma’s teveel zijn om te verwerken. Je maag zal waarschijnlijk teveel zuren produceren en de natuurlijke laxerende effecten zullen voor de nodige ongemakken zorgen. Het goede nieuws is dat dat makkelijk verholpen is, eet eerst iets voor of tijdens jouw eerste kopje koffie. Een banaan bijvoorbeeld is alkalisch wat ervoor zorgt dat een deel van de koffiezuren wordt geneutraliseerd.

De cafeïne in koffie
Cafeïne is een natuurlijk laxeermiddel en daarnaast zorgt dit stofje ervoor dat jouw lichaam meer zuur gaat produceren. Hierdoor kan je last hebben van ongemakken. Overschakelen naar een cafeïnevrije variant of een blend met minder cafeïne kan hierbij helpen. Zo bevatten arabica -bonen minder cafeïne dan robusta-bonen. Ook kiezen voor een espresso in plaats van een gewone kop koffie kan helpen. Dit doordat voor een espresso meestal gekozen wordt voor een donker gebrande boon. Een donker gebrande boon bevat meer N-methylpyridium, of NMP, het vermogen van maagcellen om zuur te produceren leek te blokkeren. Daarnaast kan je kiezen voor een koffie met een laag cafeïnegehalte zoals de Pellini koffiebonen TOP 100% arabica

De zuurtegraad van koffie
Koffie verhoogt de zuurtegraad in de maag. Zoals hierboven gelezen kan het eten van voeding voor en tijdens het drinken van een tas koffie al helpen. Daarnaast kan je jouw koffie via de Cold Brew-methode zetten. Bij de Cold Brew-Methode wordt koud water (max. kamertemperatuur) over gemalen koffie gegoten en laat je het twaalf tot veertien uur lang trekken. Dit koffiemengsel wordt uiteindelijk nog gemengd met water. Hierdoor heeft de koffie een mildere en minder zure smaak dan gewone koffie. Een andere oplossing is koffie te kopen met een lage zuurtegraad zoals de Lucaffé koffiebonen Piccolo & Dolce

← Vorige Volgende →